Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 13_060

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 13_060

Ar an leathanach seo

1. Bíonn áthas ar lánamhna nuadh na buachaillí taoigh a fheiceál a teacht. Tagann an caiptín istach ar dtús agus fhiafruigheann sé ortha bhfuil céád acu teacht isteach agus má deirtear nach bhfuil, glaodheann sé ar uimhir a h-aon, dó, trí srl. go dtí a dóígh-déag. Tosuigheann siad ag cleasaidheacht agus glaodhann an caiptín ar a bhean agus bíonn an-spórt achu. Bíonn pórtor ar leith fágtha i gcóir na buachailli taoigh. Bíonn siad gléasta go h-aisteach ionus nach mbeádh aithne ag éinni ortha. Amuigh innsan sgioból a bhíónn an pósadh ar siubhail agus bíonn damhsa agus amhránaidheacht ar siubhal achu. Bíonn an bainfheis an go maidin agus bíonn tae acha trí no ceathar uar i rith an ama sin. Bíonn gach duine sásta de'n méid a geibheann sé.
    Seán Ó Luideánn