School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. Am amháin bhí gásur ann agus bá mhaith leis imtheacht cardaí a bheit aige achan oidhche. Agus oidhche amháin bhí sé ag dhul an aithghiorra fríd pairc oidhche amháin agus casadh fear ar a bhí neart airgead aige. D’iarr an fear seo ar an gasúr ar mhaith leis imírt cloiche a bheith aige, dubhairt an gasúr na’r chuma leis nach rabh móran airgead aige. Cuir an féar a laimh i na pocha agus thug crág airgead do.
    Na dhiaidh sin thoisigh siad ag imírt agus bhí darna achan fhear ag baint lé ná cheile, ins an deireadh bhí an gasúr ag smáointeadh go m’b’fheidir gur an diobhal a bhí aige agus sgariudh an gasúr agus ráth se ar siubhal ná bháile
    Bhí sé ionghantach máll san oidhche agus nuair a connaich an t-áthair e chur sé ceis áir caide coinnigh amuigh go máll sa’n oidhche é.
    Róise Ní Dhochartaigh
    Mín Doire Thoirc, Co. Donegal