School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. Am amháin bhí da fhear an Ruchairdh agus Seon agus bhí Séon i bfad ní ba sinne na Rucairdh. Maidin amháin d’eirigh Seon agus dubhairt sé go rabh sé ag imteacht go h-albhain, agus d’imthigh sé. Siubhal sé leis go rabh neon bheag ann agus deireadh an laé. Siubhal sé leis go dtí go dtainig sé fhad lé teach agus connaic sé nach rabh ann acht sean dhuine. Rinn an t-sean dhuine reidh an suipéar daobhtha. Cuir siad isteach an oidhche. Triall ag scealaidheacht triall ag [filideocht,]? agus triall ag [sáthan]? triall codhlatha, agus nuair a bhí sé ag imteacht ar maidhin. Tug an t-sean duine sgian ranna agus giugach, agus (bhí) arm saigdhiuirí astoigh san giugach, agus casadh teach uile air agus cuaidh sé isteach san teach agus bhí fear beag ribeach ruadh astoigh san teach seo. Spreidh an fear beag ribeach ruadh bráth ar an tabhla, agus bhí fion, aran rostha, im agus acan rud ní b’fearr no a ceile Nuair a bhí sé ag imteacht ar maidin ní bfuar sé tae ar bíth. Dubhairt an fear beag ribheach ruadh go gcaitfeadh sé leath-coroin a diol dubairt an fhear má rabh leath-choroin aighe nách rabh aige acht sgilling agus
    Seamus Mac Suibhne
    Brigidh Nich Suibhne