School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. Tighearnaí Talaimh.
    Fád o shoin bá gnáth leis na tighearnaí talaimh ná daoine a chur amach as an teach muna ndíolfhadh siad an chíos. Agus muna dtiochfhadh siad amach daobhthe rachadh siad suas ar bharr an toighe agus dheanfhadh siad póll ar bharr an toighe agus rachadh siad sa’n toighe agus caithfheadh siad na daoine bochta ná ndíolfhadh an chios amach as a gcuid toighthe iad. Bheirfheadh siad leobhtha a gcuid eallaigh agus achan rúd a rabh fa’n teach. Agus cor uair muna mbheadh airgead ná ighach ag ná daoine bochta agus rachadh siad ná Clochan-Liath agus iarfhadh siad spás ar an fhear a bhí ag glacadh an airgead uatha. Thoghfhadh siad a gcuid cíos i Mí Shamhna
    Róise Ní Dhochartaigh
    Mín Doire Thoirc, Co. Donegal