School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. Luibheanna
    Ta móran luibheanna ag fás sa cheanntar seo. Seo iad na rudaí is coitchionnta; Cúl faith, Faraban, Bristeáin, Coron Cuiscreach, Féar Gaoil, Cró-Phádraig, Suilín Buidhe, Bachlann Buidhe, Seamaí Chiaráin, Fliog, Gaisfearabhain, Úr Slaínge, agus an Copog.
    Ghnidheann na luibheanna seo an talamh bocht mar tarraingeann siad an biadh chuca fhéin, no a cuid is mo de, agus ní bhíonn go leór fágtha ag an bharr. Mar sin de bíonn droch bharr ann. Fásann an Chopog, an Fliog, Féar Gaoil agus Faraban i dtalamh mait creafóige. Cuirtear Aol ar an talamh, agus marbhann sé iad. Fásann na luibheanna eile i dtalamh, fliuch trom, agus tá sé níos deacra fághail reidhtigh leo. Tiginn na suílíní buidhe i gcómhnuide i dtalamh tanaidh cloiche. Tá leigiseanna i gcuid de na luibeanna seo. Cuir i gcás da mbhéadh gearradh, no cnat, no nascaid ar dhuine, agus an Cró-Phádraig a theitheadh ag an teine agus é a chuir ar an chréach, agus creasochadh sé é. Tá luibh fiolún saith ann agus ma bhruithtear é agus é a chuir ar pháiste a mbhéadh an fiolún saith air
    Siubhan Ní Chéarrain
    Cró na Sealg, Co. Donegal