School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. Sgéal.
    Amh amháin bhí Rí ann agus bhí trí mach aighe agus bhí sé ag eirighe aostha. Cualaidh sé fa dtaoibh de garraidhe Riogh san Domhan Thoir. Cuir sé ar siubhal trí mách agus tainigh siad go dtí trí crois bhealaigh. agus dubhairth an fear a ba sínne go suidfeadh siadh annsin lé na gcuid a deanamh tainig an feannog tárth agus d’iarr sí ortha cuidh de’n d’innear a tabhairth duithe. Dubhairth an fear a ba sínneach roinnfeadh sé an dinnear leithe. Annsín cuaidh sí ag an darna fear agus ní roinnfeadh seisean leithe ách oireadh. Cuaidh sí cuighe an triomadh fear d’iafruigh dó an roinnfeadh an d’innir leithe agus dubhairt seisean fhad is beadh greimh aige san gó itthe achu dubhairth an feannogh, gabh tusa ag marcuidheacht ormhsa. Bhí derbhsiuir ag an feannogh agus dubairth sí leis an triomhadh mách go mbeadh siadh ag teach a deirbhsiura i mbárach agus go mbeadh fios aicí-sé gách rud fa garraidhe Riogh an Doman Toir. Nuair a tainig siadh gó teach a deirbhsiura. Bhí failthe romhpa agus nuair a bhí siadh na suidhe tárth fan teine san oidhche. D’iafruigh an fear bha
    Séamus Mac Suibhne
    Aonthain a Cailín