School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 17_018

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 17_018

1. (continued from previous page)
    tagtha. Mar sin féin do chur na daoine an méid síol a bhí acú í na baelóga a bhí sgaipthe ar fud na h-áite. I dTúr Mhic Éidigh bhíodh an Riaghaltas a' bronnadh anbhruithe ar na daoine a d'iomróchadh 'na bProtastúnaigh.

3) D'iompuigh go leor daoine 'na bProtastúnaigh agus thug na sagairt leas-ainmneacha ar gach duine orthú. Aon duine nach dtógfadh an anbhruith cuirtí amach as seilbh é. Uair amháin bhí mo shean-athair 'na chomhnaidhe i dTúr Mhic Éidigh tráth agus nuair nach dtógfadh sé páirt na bProtastún caitheadh amach as seilbh é. D'imthigh sé as sin go bothán agus as sin go dtí an áit seo an áit a fhuair sé dídean agus fasgadh.

4) Na Pluinceádaigh ba mhó cháil ar taobh na Protastúnaigh
    Bríghid Ní Ging