School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_061

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_061

1. (continued from previous page)
    beirt le pósadh thagadh an sagart go dtí an teach agus bhéadh fleadh 'gus féasta sa'n teach ar feadh na h-oidhche ar fad.
    Is minic a chuala mé mo shean-athair Beannacht Dé le n-a anam, a' chur síos a leitheidí sin de phósaidhthe agus bheádh faitchíos a' chaon duine roimh na sidheóga na h-oidhcheanna a mbíodh bainfheis ar an mbaile.
    Lá an phósadh bheádh a lán capaill ag muinntear na h-áíte a bheidhís ag rith ráis an bhealach ar fad agus is iomdha uair a leagtaí daoine dá gcapaillaibh. Bhí fear amháin ar an mbaile seo agus Mícheál Ó h-Éanachain an t-ainm a bhí air agus bhíodh capall mór láidir aige i gcómhnaidhe agus 'sé an chaoi a bhí aige chun daoine a leagaint ná a chos a chur fé 'na gcosaibh siúd agus fad do
    Bríghid Ní Ging