School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_053

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_053

1. (continued from previous page)
    2) Tá fear ar an mbaile sin agus Seán Ó Stundún is ainm dó. Is minic a deirtear gur rug sé an bhuaidh ar madraí agus ar cointe i ráiseanna.

3) Tá sé ráidhte go raibh sean-fhear i nDoirín Dáímh Dheirg trath agu Mícheál Ó Maille an t-ainm a bhí air. Lá amháin dá raibh sé féín agus sgata eile ag fiadhach do mhúsglaigheadar girrfiadh. Bhí an ghirrfiadh chomh sgannruighteh sin gur crith sí suas chuig Mícheal agus thóg sé suas 'na baclann í agus taréis trí ráithe bhí sé faoi'n bhfód. Tuigtear as singur sidheog nó ban-gruagach a bhí inntí.

4) Timcheall fiche no tríchí blian ó shoin nuair a bhíodh na daoine a' teacht ó Sasana, b'éigin dóíbh siubhal ó Cathair na
    Bríghid Ní Ging