School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 01_026

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 01_026

1. (continued from previous page)
    feadh seachtmhain uairiannta bíodh sé ag díol cíor, snáthaidí, snáth, agus cnaipí. Nuair a bhíodh sé in aonar bhíodh sé ag cainnt leis féin. Bhíodh an-eagla orainn roimhe mar bhí sé an-crosta go mórmhór le páistí. Fuair sé bás ins an sneachta cúpla bliadhain o shoin.
    Deich mbliadhna o shoin bhíodh go leor lucht siubhail ag toistial an dúimhche seo acht bhí fear amhâin agus ní fhágadh sé in aon tighe san oidhche, bhéadh sé sásta fanacht i sgioból. Thug m'oncail cead dó fanacht, i n-a sgioból oidche amháin mhar ní raibh aon beithidhigh ann. I lár na h-oidhche d'éirigh an bachach agus bos sé a phíopa agus caith sé an cipín ar an tuighe abhí faoi. Dóigheadh an sgioból acht d'eirigh lus an bacach a chosa a thabhairt lus. Níor tháinig sé an bhealach seo as sin amach.
      1. people by social grouping
    Caitlín Ní Ging