School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 01_013

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 01_013

1. i mbliadhain 1847 nuair abhí an Gorta Mór ann tháinig fíor isteach san mbaile seo an long bídh dó féin. Cailleadh é tar éis cúpla seachtmain agus rinneadh uaigh dó amuig ins na páirceanna. Níor mhaith leis na daoine é a chur annsin agus d'iomchur siad ar a nguailnibh é go dtí an nulg í i n-Deadh Fhobhair atá deich míle ó'n ait seo. Lár an Guimhridh abhí ann agus bhí sé ag tarraingt ar an Nodlaig.
    I n-aice ar bhaile seo tá poll móna agus tá sé an-doimhin agus tá caonach ag fás istigh ann. Tá sgéal ag na sean-daoinibh faoi'n poll sin. Tá sé ráidhte go raibh sgata tinncéir ag gabháil an bhóthair tráthnóna. Bhí an grian ag dul faoi agus cheap siad gho
    Caitlín Ní Ging
    Eibhlín Ní Ging