School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_011

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_011

1. (continued from previous page)
    mé ariamh gur leighiseadh aon duine in aon cheann aca. Bíonn cuid de na daoine ann a ólann uisge as an tobar. Fágann na daoine a théigeann ann rudaí beannuighthe ann. Bíonn siad leagtha ar na craobha beaga atá ann. Tugann daoine an t-uisge abhaile leo.
    Dara Ó Conghaile
  2. 31adh Márta 1938
    Rudaí Neamh-Shaoghalta
    Bíonn daoine a rádh go bhfacadh daoine a bhí ag teacht ó iasgach bád mór ar an bhfairrge tamall gearr uatha agus do bhí siad ag dul go dtí í agus do ghabhadh sí faoi uisge. Nuair a bhí siad ag dul isteach do bhíodh an bád le feiceál aca ag dul faoi uisge agus ag éirghe ar bhárr an uisge. Oidhche amháin fadó bhí fear ag teacht ó chuairt agus do rug na sidheóga air agus dubhairt siad leis go marochadh siad é agus dubhairt sé gur chuma leis. Mar sin féin ní dhéarna siad aon nídh air an