School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 08_022

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 08_022

1. Bhí naonmhar fear i gConamara na gcomhnaidhe lé chéile agus bhí bád aca. Bhí an mhóin go h-an fhairsing an bhliadaoin seó. Bhí an fhairrge go h-an chuin leis agus shocruigh beirt aca go ngoach siad lé móin go Gaillimh. Aon lá amháin chuir siad go leor móna síos ag an gcaladh agus bhí an oidhche ann nuair a bhí an bád luctuighthe leis an móin aca. Bhí siad le seolad an lá ná dhiadh dá mbeadh sé go breágh. Tháinig an lá ná dhiadh sin go breagh mar ba mhait leó acht bhí rud beag ceó ann. Mar sin féin chrocadhar na seolta agus sheoladar leó. Nuair a bhí siad leath-bheallaigh go Gaillimh thosuigh an ceó ag teacht timhceall ortha. Nuair a bhí siad ag ceann bóirne ní fhocuig siad tallamh ar bith acht ceó. Is annsin thosuig an baisteach agus dhárdhuigh an fhairrge. Chuaidh duine aca amach 'un thosuig don mbád leis an seól tosaig a fháisgeodh. Nuair a bhí sé ag fáisgead an tseoil tháinig
    Peadar Ó Fáthartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. Galway