School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_016

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_016

1. Bhí fear ann fadó agus chuaidh sé síos "port na coire ag a h-aon a clogh. Bhí sé ag leigint a sgíth aus d'airigh sé torann. Tháinig faithchíos mor air agus ní leigfeadh an fhaitchíos dó breathnugad thart. Scairtéadh solac taob thoir de. Luigh sé ar an talamh faoí an gclaidhe le faitchíos. Tháinig rud geal anuas an bóthar agus d'imthigh sé sios tairis. Ar an bpoinnte is fuair sé ímthighthe sios é, rith sé suas an bóthar. Caitheadh clocha leis. Níor raibh aon ach gur mhair sé le faitchíos. Rith ceann de na clocha anall ag a cosa sí í. Rith sé ar deire chomh maith agus bhí sé nuair a tháinig sé go claidhe árd, Suide sé síos lena sgit a leigint. Thainig daoine aníos agus rugadar air. Thugadar suas an bóthar leó é. Bhuaileadar go mór é ach dubhairt duine aca ar deire é a leigint abhaile. Marach sin, Marbhochthaí é. Chuaidh sé abhaile é go duna le na raibh ' buailte air.
    Tomás Ó Flaithbheartaigh
    Ceathrú an Teampaill, Co. Galway