School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_010

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_010

1. Is íad seo na hainmhidhthe atá againn ar an bhfeirm ag baile, bó gabhainn laog, capall, asal caoirigh mada cait cearca agus muca. Is íad seo na h-ainmeacha a tugtar ortha. Tugtar "Beithín" ar an mbó, "Suchín" ar an laog, " Bróin" ar an gcapaill, agus ar an asal, "Seóin ar na caoirigh. "Topy" air an mada, agus "Póilín" agus "Pussy" air na cait, tuich, tuich ar na cearca agus tú, tú, ar na mucha. Nuair a bhíos na fir da dtiomaint abríonn sé leis an gCapaill "hó amach", agus an rud ceadna leis an gchuid eile freisin acht amháin an t-asal deirtear leis sin h-ia-as. Cuirtear mar easair faoí an asal nuair a bhíos sé sa gcró féir tuighe agus raithneach. Annsin go minich cuirtear crumeasg air le é coinneál.
    Sorcha Ní Flaithbheartaigh
    Ceathrú an Teampaill, Co. Galway