School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 08_019

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 08_019

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé pósta. Chuaidh sé ag an mbó san oidhche dé Satairn agus nuair a bhí sé ag teacht abhaile bhí an oidhche dorcha. Ní raibh sé i bfad ó bhaile agus casad fear air agus dubairt an fear leis nach ceart bheith a ' blag bó go dearnach san oidhche De Sathairn ná san oidhche Dé Luain. Sgathamh ná dhiadh sin bhí sé ag obair sa ngarraidh agus bhéigin dhón bhean dul ag an mbó. Ba i seó an oidhche Día Luain agus chuir an bhean uisge ag an mbó sul ar bhlagh sí í. Bhí an tobar i bhfad as láthair agus nuair bhí sí ag bleag na bhó bhí an oidhche tuighthe agus thuit an bhean na codhladh agus dhúisigh sí amuigh sa bhfairrge agus tar éis tamall báthadh í. Mar sin deireann na sean daoine nach ceart bó a bhleag san oidhche Dé Sathairn ná san oidhche Dé Luain.
    Peadar Ó Fathartaigh
    Seamus Ua Fathartaigh