Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_031

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_031

1. 19adh Meadhon Foghmhair 1938
    Bhí mo shean athair oidche bhealtaine fadó amuigh ins an mbuaile pharteach ar na craga go deireannach san oidche ag faire bó a bhí le laoigh a bhreith.
    Dfhan sé ann go deireannach an t-am seo. Acht ar deire nuair a bhí cosa an laoigh leis an mbó, do caitheadh síd na sidheogaí leis ach níor teangmhuigh sí leis. Rug sé orra agus rith sé isteach an róidín léi agus shroich sé an teach sa deire agus chuir sé an sid ins an ngarraide agus nuair a deirigh sé ar maidin bhí an sid tugtha as. Annsin nuair a bhí a bhricfeasta ithte aige chuaidh sé amach go dtí an bhuaile bháin agus caitheadh sleag leis acht níor teangmhuig sí sin leis acht oiread. Agus trathnóna an lae sin ní raibh an bhó sa mbuaile agus bhí sé dhá toruighedacht agus ní bhfuair sé i go dtí ar maidin.
    Micil Ó Fáthartaigh
    Séamus