Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_006

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_006

1. 1adh Mí na Nodhlag 1937
    Na Fataí
    Cuireann muid fataí gach bliain ar an bhfeirim le nithe agus le tabhairt do mhuca agus go bheithidhigh. Glanthar an talamh gach bliain le na fataí a cur ann. Bítear ag leasú na feirme indiadh na Nodhlag leis na síolta a cur ann. Nuair a bhíonn na fataí leasuighthe le feamuinn cuirtear iad agus cuirtear go leor feamuinn ar na páirceanna. Tairnightear le asal nó capall an fheamuinn ó'n gcladach go dtí an garrdha. Sgartar ar an ngardha annsin í agus nuair bhíonn sí tamall sgartha cuirtear an gardha le spáid. Nuair a bhíonn sé curtha curthar síolta ionnta. Is é an caoi a cuirtear an síol ná é a chur i bpoll, agus annsin
    Dara Ó Conghaile