Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 08_013

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 08_013

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fado is fado a bhí. Oidhche amhain chuaidh sé sios ag an gcladach mar bhíod píosaí móra adhmad ag teacht an tam úd. Do bhí mada maith le na chois aige. Bhí sé tamall síos an cladhach nuair a d'airigh sé an mada ag tafann mar beád rud aighe. Do coinnuigh an fear air agus bhí an mada agus an rud ag teannad leis í gcomnuighe. Do rith an fear leis nó go ndeacha sé faoí bád mór a bhí ar an tráig agus ní raibh sé i bhfad istigh fúithe nuair a tháinig an mada agus an rud. Bhí an dhá rud ag troid taobh amuigh de'n bad ar fead na hoidhche. Nuair a bhí an mhaidin ann, deirig an fear amach agus ceard a bíod taobh de'n bad i na luige ar an talamh ach an mada agus gabair agus bí iongantus mor ar an bhfear.
    Mártín Ó Fáthartaigh
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe