Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_024

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_024

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    snáth as an olainn leis an túirne. Tá tuirne i mbeagnach chuile theach san áith. Ni chaitheann na daoine aon éadaighe speisialta ar aon ocáid áirithe.
    Chaitheann siad éadach an domnaigh ar bhreach saoire. Nuair a bhíonn bean ag dul ag pósadh chaitheann sí nAprún geal. Bíonn péire deas nua de bhróga árda ar an bhfear freisin.
  2. 12 ad Aibrean 1938
    Seo é an méidh bí a d'iteadh na sean-daoine fadó, ná trí béile. D'itheadh siad fataí ar maidin agus iasc agus arís in am deinnéir agus ins an oidhche. Bhiodh faoichin agus báirnigh acha leis na fataí. Ba ghnáthach leo obair a dhéanamh ar maidin an gcéad bhéile, mar téigheadh siad amach ar an ngearraí nó ag an gclaidach agus is ann a thughtai amach na fataí aca le n-ithe. Is fataí a bíos acha go minic mar ní bhíodh aon plúir ann an tam sin. D'oladh siad bainne
    Nóra Ní Chonghaile