School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_023

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_023

1. An Reilig.
    Tá dhá reilig san oiléan. Reilig Cheanannach agus Reilig an sean-theampaill. Tá Reilig Cheanannach suidhte ar thaobh na láimhe clé de'n slip agus ar an taobh thoir de'n Oiléan. Tá an sean-teampall suidhte thíos ar an mhuirbheac ar an mbealach ag dul síos go Ceann Gainimhe. Cuirthear daoine i Reilig Cheanannach acht ní cuirthear aon duine ins an sean-teampaill. Tá cuma cruinn ar an sean-teampaill agus cuma cearnógach ar an reilig. Tá fothrach Chille istigh i Reilig Cheanannach agus tá crann beag ag fás istigh ann agus tá fuinneóg ar an mbinn ó thuaidh agus doras ar an dtaobh ó dheas. Ní cuirthear aoinne istigh ann. Tá an Reilig léibhéalta. Tá crann ag fás istigh ann agus tá sgeacha bheaga ann freisin. Tá sean-crosanna istigh ann. Dara Ó Conghaile.
    Dara Ó Conghaile