Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_015

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_015

Ar an leathanach seo

1. Chuala mé scéal faoi thruir a bhuaidh rása currach. Bhí truir fear ag dul a 'rith rás currac. Truir fear a bhí ag dul leo biodar ar an truir b'fhearr san oileán. Nuair a bhíodar ag dul amach bhí an currach seo ar tosach agus bhí an currach seo i gar dí. Nuair a bhí an currach a bhí an currac a bhí ar tosach ag an "cuaile an buaidh" cuaid an currach a bhí ar deiread amach uirthí.
    Bhí an duas aice agus b'ead an t-ainm a bhí orrtha ná "Colm Congaille", "Máirtín Ó Fáthartaig" " Máirtín Ó Fáthartaig."
    Bhí truir fear ag iasgach la i Mí Deiread Fóghmair agus táinig ceo ortha, agus b'éigin dóibh fannacth amuid ar fead na h-oidhche agus ní raibh aon bhiadh aca le n-ithe agus bhiodar go dona leis an ocras. Biodar ag