Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_020

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_020

1. Dara Ó Conghaile 11-4-38
    Scéal Baramhail
    Bhí fear agus bean ann fadó agus is é an áit a raibh siad na gcomhnuidhe amuigh ar na sléibte áit a raibh coillte agus ainmhidhthe allta agus gach rud mar sin. Lá amháin do chuaidh an bhean go dtí áit éigin le éadach a cheannacht agus is é an sórt éadach do bhí sí le ceannacht na éadach do dhéanfadh bréidín dhí. Do chuaidh sí abhaile timhcheall is a sé 'chlogh sa tráthnóna agus an t-éadach aice. Do bhí an fear sa bhaile roimpí agus dubhairt sé leí gur tháinig daoine isteach go dtí é féin agus dubhairt siad leis go dtiocfadh siad féin go deirneach leis an mbréidín do ramhrú agus an t-olann do cárdáil
    Dara Ó Conghaile