Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_046

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_046

1. 31adh Deireadh Foghmhair 1938
    Scéal
    Bhí triú fear ann fadó agus is fadó bhí Albhanach duine aca. Eireannach duine eile aca. Sasanach duine eile aca. Táiníg aingéal aca agus dubhairt se léis an trúir aca tiocfaidh an diabhal agaíbh i gcomotrás péiste agus abhrócaidh sé líbh 'Cé'n cuma a bhfuil síbh?' acht mo léan géar táiníg an gadhaidhe agus bhúail sé ar an doras ag an Albhanach. D'oscáil an Albhanach é agus dubhairt leis suidhe síos ar an geathaoir. Dubhairt an diabhal léis nach chun suídhe síos a táiníg sé ach le h-aghaidh go gcuireadh sé an chéist ba mhín leis air. Dhá bfreagróchádh sé gach céist a chuirfeadh an t-albhanach air go dtiocfaidh sé dhá iarraidh arís i gceann lá is bliadhain. D'fréagair an diabhal gach ceist dár chuir sé air. Chuaidh sé ag an Sasanach annsin agus d'ragas an diabhal ghach cheist a chuir an Sasanach air agus dubhairt an diabhal leis go dtiocfadh sé dhá iarraidh arís i gceann lá is bliadhan. Chuaidh sé ag an Eireannach bocht ar deire. Chuir sé na céistanna ceanna air agus ní
    Maighread Ní Fhathartaigh