Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_043

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_043

1. 28adh Deireadh-Fogmair 1938
    Scéal
    Bhí bean ann fadó. Ní raibh sá teach ac i féin agus an mac. Ní raibh an mach ag taibhairt congamh ar bith dhí. Bhí siad go bocht annsin agus beigin doibh an bhó a bhí aca a dhiol. Lá amáin cuaidh an mach ar an aonach leis an mbó a diol ar an aonach. Nuair a bhí sé ag teacht ó'n aonach d'ó casadh fear air. D'fiafruigh an fear de ca raibh sé. Dubhairt sé leis an bfear go raibh sé ar an aonach ag diol ná bó. Cuaidh an fear go dtí an ait a raibh an teach aige. D'imthigh an buachaill leis agus cuaid sé isteach i siopa agus d'ol sé cupan tae d'imtig sé leis ar a bealach agus cuaidh sé abaile ag a mathair. Nuair a cuaidh sé isteach sá teach aicí. Cuir sí failte roime agus d'fiafruigh an bean dé ar diol sé an mbó. Dubhairt sé leí gur díol. D'imthigh sé leis aríst. Lár ná barde agus d'fág sé a máthair sá teach leí féin. Aon oidhche amáin
    Máire Ní Chongaile