School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_043

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_043

1. Bhí fear ann agus bhí sé posta faoi dhó. Bhí aon mhach amhain aige leis an gCead mnaoí agus bhí béirt mhac agus ingean amhain leis an dara mnaoí. Aon lá amain cuidh an fear go Gaillimh agus nuair a bhí sé ag imtheacht dubhairt an chéad mhac leis go dtiocfadh sé féin inenfeacht leis. Dubairt an fear mac dtiocfadh muise nach raibh baoghal a bith air. "Caithfid mé muca do thabhairt liom. " "Is coma liom a deir an mac tiocfaid mise go gaillimh an céad lá eile nuair a thiocfas an bhád agus faoí cheann seacthmhaine eile no mar sin, tiocfad mé go Mairaca". Dubhairt an t-athair leis gan a dhul ach fanacht ag baile agus go bpósfadh sé nuair a bheadh se rionnte bheag eile sean. Dubairt an bean nach dtábhairfadh sí féin cead dó posadh go raibh sí féin comh h-óg le bean ar bith fós. Nil mise ag iarraidh posadh i chor ar bith" a dubairt an mach " ac ta me ag iarraidh dul ag saothrú mó bheathú dom féín". Ta sé luait go leor agat, bheith ag saorthiadhe do beadh fós. Níl musa adeir an mac agus d'imuig sé leis. Ní raibh sé i bhfad imthighthe nuair a buail tinneas é agus bí sé ag iarraidh a theacht abhaile arís. Níor thug an fear na an 'beag' cead do teach abaile
    Sorcha Ní Chongaile