School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_031

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_031

1. Bí Nóra Mháire Bháin lá amuigh ar na cimíní. Chonnaic sí bád mór ag dul anóir ó cheann na bhfaochan,. Bhí trí seólta ar an mbád agus bhí an-siúbhal fuithi. Chuaidh sí amach ar an dúirlinn agus shuidh sí síos agus bhí an bád in gar dí. Níor bfada go dtáinig capall ruadh anoir aice o'n mbád. Bhí sí ag seitreach. Tháinig sí go dtí í agus thug an capall a h-aghaidh ar an mbád agus amach leí sa bhád. Nuair a chuaidh an capall sa mbád ní fhaca sí capall na bád 'na dhiad sin. Annsin chuaidh sí abhaile agus faitchíos mór airthí. An lá na dhiadh sin bhí capall Sheáin Ruaidh basuighthe. Dinnis an bhean a bhfaca sí fein dó. B'é an dath céadna a bhí ar an gcapall a bhí ar chapall Sheáin Ruaidh.
    Micil Ó Conghaile