School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_032

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_032

1. Bhí Ríog ná chomnaide insan "Spain" uair agus chuaidh sé agus "Fionn" mac cumal ag troid. Tháinig se as an Spáin i mbád mór cogaidh agus chonnaic Fionn an bád agus ghab faitcios é agus dubairt sé lé ná mhátair e a chuir i bhfolach sa gcliabhán ar éagla go bfúigeadh an Rí é agus go marboach sé Fionn sa troid. I gceann tamall tháinig an Rí isteac ag an máthair agus thug sí dinéar do, agus nuair a bhí se ag ítig dfiafruig sé cá raibh Fionn. Agus dubairt an mhatair go raibh se imtig agus nach dtiocfach se go dtí go mbéad se dubh san oidhche. Chonnaic an Rí go raibh duine éigin sa gcliabán agus dfiafruig sé cé bhí sa gcliabhán. Dubhairt an mhatáir gur dhriotáir óg do Fhionn a bhí ann. Dfiafruig
    Peadar Ó Fáthartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. Galway