School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_034

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_034

1. Bí píobaire ins an Oileán séo fadó, agus chuaidh sé isteach ins an uaimh atá ins an oiléan séo ins an bfóghmhar. Ní raibh sé acht istig ins an úaimh nuair a thosuigh se ag seinm céoil. Nuair a síl sé dul amach as an uaimh bhí an béal dunta le clocha móra. Bhí poll beag caol ag imtheacht as an seómra i na raibh sé. Chuaidh sé isteach ins an bpoll agus thainig sé amach i séomhra eile. Bhí an áit dubh. Bhí fathcíos mór air. Rug duine ar láimh air agus ghéit sé go mhór. Tarraing sé a lámh uaidh agus shubhail sé romhe. Ní raibh sé i bfhad mar sin nuair a chasad cnoc mhór air. Chuaidh sí síos an cnoc. Bhí sé ag subhail go dtanaig sé go dtí aill chonnaich sé solas beag trí pholl beag a bhí os a chionn.
    Micil Mac Donnchadha