School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_033

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_033

1. 19adh Meadhan-Foghmhair 1928
    Scéal
    Bhí bean ann fadó agus bhí aon chailín amháin aicí. Aon oidhche amháin d'imthigh an cailín uaithi. Bhí sé an uaigneach ina diad. Ní raibh a fhios ag an mháthair cé an áit a raibh sí. Cuaidh a mháthair ar lorg an chaílín agus ní bfuair sí e. Tháinigh bean isteach lá aici. D'fiafruigh sí dhí an bhfacha sí an cailín. Dubhairt síse nach bhfacad sí í. Do bhí an cailín ag ná sideogha. Aon lá amhain connaich a mháthair í agus í ag dul ag an tobar. Do glaoidh a mathair uirthí. Do rith sí go dtí i. "Cá raibh tú uaim a cailín go dtí seo." "Bhí mé ag ná sideogha agus ce'n fáth gur imthigh tú uaimh chor a bith." Bhí sí féin agus sá mathair sá teach annsin. Chuaidh an cailín ag an siopa lá ag teacht ó'n siopa dhí, chuaidh sí isteach ag sean-bean a bhí sa seomra. Níor rinne an cailín acht breathnú suas sá simléar. Chonnaich sí málaoír
    Máire Ní Chonghaile