School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_028

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_028

1. Bhí fear ann fadó agus bhíodh sé an fada i na shuide 'cuile oidhche ag obair. Aon oidhche amháin tháinig fear isteach aige agus slat aige. Bhí an fear a bhí san teach ag dhéanamh bróg. D'fiafruigh an fear a tháinig isteach cé'n fáth nach ndeachaid sé a chodladh. Níor leabair an fear 'chor ar bith agus bhí dath chomh geal leis an sneachta air. Tuith an bróg as a láimh agus thóg an fear eile í. Ghread sé amac leí. Léim an fear a bhí isthig go dtí an doras agus dhun sé é. Rith sé a codhladh agus faitchóis air. Bhí se go dona ar maidin ach faitchíos a bhí air. Ó'n oidhche sin amach bhíodh sé imthighthe a codhladh ó gabhfadh an ghrian faoí.
    Tomás Ó Fláithbheartaigh
    Ceathrú an Teampaill, Co. Galway