Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_028

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_028

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an n-oileán seo rása currach. Micil Thomáis, Máirtín Sheáin Pheigín agus Máirtín Ruaidhrí Beag an t-ainm a bhí orra agus ba mhór an buadh dóibh é sin. Bhí rástaí i gCill Rónáin an samhradh seo caite, rástaí currach agus rástaí cos a bhí ann agus is ag muintir an oileáin a bhí an buadh.
  2. Le fada de bhliantaibh bhí go leor scoileanna ann roimh na scoileanna náisiúnta. Bhí ceann aca i Móinín na Ruaige agus ceann ar Bhaile an Teampuill. Is múinteoirí stráinséardha a bhíodh ag múineadh ins na scoileanna sa am agus is ins na tighibh a chomhnuigheadh an múinteoir. is Béarla is mó a mhúintí ag an am sin. Is sglátaí a bhíodh ag na daoine an uair sin a' sgríobh leob. Bhíodh na maighistrí tamall fada san áit fadó. Bhíodh siad tuairim agus leath scór blianta ins an n-oileán. Bhíodh meas ag na múinteoirí ar na daoine an t-am sin mar bhíodh siad ag múineadh go leor do na sgoláirí agus bhíodh siad i ndan an
    Brighid Ní Choinceanainn
    Ceathrú an Teampaill, Co. Galway