School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_046

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_046

1. Bhí fear ann fadó is fadó. Lá amháin d'éirigh sé go h-an moch. Do bhí an maidean go h-an bréagh. Tháinig beirt fhear ag glaodhach air go rachadh siad ag tairraingt na spilléadh amach an taobh ó dhéas. Do chuaidh siad síos agus cé casfaidhe ortha acht bean ruaidh ag teacht amach ó'n tobar. "Ní bhéidh an t-ádh orainne induí" a déir fear aca. "Níl fhios agat," a déir duinne eile. "Tá's muise" a déir sé, mar an lá a raibh "Nearadh" ag dul ar an aonach casadh bean ruaig air agus níor dhíol sé an bhó na níor tháinigh aon ceannuige chuighe is b'éigin dhó í a thubhairt abaile arist. Do chuireadhar amach an chorrach agus nuair a bhí siad chomh fadó leo caith an fear deiridh an maidhe uaidh is thosaigh sé ag tairraingt. Ní raibh aon iasg ionnta ach cupla fiagach, cúpla roch. Bhíodar an
    Máire Ní Fláithbheartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. Galway