School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_014

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_014

1. Tá go leór sgéalta ag na sean-ndaoine i taobh rudaí Neamh Shaoghalta. Seo sgéal acha. Deirtear úair amháin san sean aimsear go dtháinig long mhór go dtí an slip an taobh thoir agus go raibh sí mór úaireannta agus beag úaireannta eile, agus, go raibh sí ag chur báid bheaga uaithe agus go raibh na duine ag teacht idtír ar an slip. Deirtear go ndeacha daoine soir chomh fada leis an teach is fuidhe soir san Oileán acht níor leig an faithchios doibh dul níos fuide.
    Deirtear freisin, go raibh beirt fhear ann aon úair amháin agus gur cailleadh dúine acha san oileán, agus, an duine eile an lá céadna sa oisbéideal i nGaillimh. Sa Earrach nuair a bhí na churrací ag iasgach do chonneach currach as an oileán seo an bheirt sin i