School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 06_045

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 06_045

1. (continued from previous page)
    annsin gurbh é an diabhal a bhí ag tarraidh rud a thabhairt aige féin. Bhí an sagart ag leigheadh os a gcíonn agus bhaist sé iad. Nuair a chuaigh said abhaile annsin, d’imigh said le chéile I n-áit eigin agus ní raibh said ag bualadh a chéile níos mó. Nuair a bhí an bheirt bhuachaill scartha thosaigh na cailliní annsin agus bhí mar sin go breacadh beagnach. Cailleadh an bhean nuair a bhí na buachaillí ag troid le chéile. Agus nuair a cailleadh cuir sí an méid sin Dephionnús ar an gclann. Nuair a d’innis an t-athair don sagart é níor eírigh leis iad a scopadh. Dubhairt an sagrt leis go raibh a bhean i n-ifreann agus go raibh sí a choinnéal di féin agus go mbeadh siad in aifreann di féin agus na daoine a bhíins an teach sin tá siad ag troid le chéile ó ghoin agus an t-ádh orthu.
    Micil Ó Fáthartaigh (Pádhraich)
    Micil Ó Fáthartaigh