School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_026

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_026

1. Bhí beirt fhear ag iarraidh runnachaí thíos ag "Ceann gainimhe" uair amháin. Bhí se go dearneac san oidhche agus tháinig siad idtír ar an tráig act sul a dtáinig siad idtír chonnaic siad dhá phlód daoine ag troid ar an tráigh, chuaid siad idtír agus bhí siad ag éisteacht i gcomnaide leis an gcainnt agus bhí plód aca a rad gur leo fein an dún agus bearla a bhí siad a labhairt. Chuaidh na fir iasgach suas do dtí an dá phlód agus chonnaich siad gurbh amhlaidh a bhí muinntir an oileáin ag troid le sasanaigh a bhí ag iarraid toileán a thogál agus chuadar síos go dtí an corrach arist ag iarraid dhá sgian nuair a tháinig siad aníos chuaid siad ag troid ar son an oileáin agus fuairead an buadh agus mharbhuigheadhar gach duine des na Sasanaigh agus nuair a bhí siad ag dul suas