Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_026

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_026

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear ag iarraidh runnachaí thíos ag "Ceann gainimhe" uair amháin. Bhí se go dearneac san oidhche agus tháinig siad idtír ar an tráig act sul a dtáinig siad idtír chonnaic siad dhá phlód daoine ag troid ar an tráigh, chuaid siad idtír agus bhí siad ag éisteacht i gcomnaide leis an gcainnt agus bhí plód aca a rad gur leo fein an dún agus bearla a bhí siad a labhairt. Chuaidh na fir iasgach suas do dtí an dá phlód agus chonnaich siad gurbh amhlaidh a bhí muinntir an oileáin ag troid le sasanaigh a bhí ag iarraid toileán a thogál agus chuadar síos go dtí an corrach arist ag iarraid dhá sgian nuair a tháinig siad aníos chuaid siad ag troid ar son an oileáin agus fuairead an buadh agus mharbhuigheadhar gach duine des na Sasanaigh agus nuair a bhí siad ag dul suas