School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_039

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_039

1. 6adh Deireadh-Fogmhair 1938
    Sgéal
    Bhí seanbhean in Inismeadhóin fadó. Thíos i dtráigh teach a bhí an teach aice. Ní raibh duine ar bith sa teach acht í féin. Fuair sí bás agus tháinig daoine ar a tóir san oidhche. Bhí táilliúr sa n-áit freisin agus bhí fios aige go raibh go leor airgid ag an t-sean-bhean agus ba mhaith leis an t-airgid a bheit aige féin. Chuimnigh sé ar chleas leis na daoine a chuir as an teach. Fuair sé píosa gucí agus las sé é, agus sheas sé amach ar aghaidh na fuinneoige agus scanruigh na daoine agus rith siad amach as an teach agus rith siad abhaile mar cheap siad gur sidheogha a bhí ann. Nuair a bhí na daoine imthighthe cuaidh an tailliúr isteac sa teach agus ghoid sé an t-airgead agus chuir sé an bean i bhfalach
    Máire Ní Chonghaile