School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (continued from previous page)
    bheireadh duine de bhunadh an toige amach an cliabh agus a rabh ann go dtí an doras cúil. Theigheadh sé ar a ghlúine ag an doras agus bhuaileadh sé buille beag air ag radh. "Gabhaigí ar bhur nglúine. Fosglaigidh bhur súile agus ligidh isteach Brighid Bheannuighthe."
    Labhaireadh fear a toighe da fhreagar.
    "Seo beatha na mná uaisle."
    Bheirtí an cliabh isteach annsin agus thógadh gach duine a bhall féin as le n-a choinneáil go ceann blíana no bhi sé creidte aca go gcosnochadh an ball iad ar gach contabhairt. Bratach Bhrighde a bheirtí ar an bhall sin. Annsin thógtai an luachair agus an cochan as an chliabh agus gníthí crosogai díobtha agus indiaidh uisce coiscriocta a chur ortha chroctai ceann aca i ngach seomra sa teach agus ins na boithigh fosta le bunadh an toighe a shábhail (mar deireadh an dream nach maireann) ar olc ar