School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (continued from previous page)
    "Ca bhfuil an sterling?" ar seisean. Thoisigh an ceannochoir glic a gháiridhe agus mhínigh dó brígh an fhocail. Ar chloistean seo dó'n fhear bhocht tháinig fearg mhór ar agus dubhairt sé:
    "Mo mhallacht agus mo mhallacht sterling ar an bhéarla"
  2. Bhí fear ann uair amháin agus bhí cú aige. Bhí cuid mhór eallaigh agus caorach ins an chnoc aige. Gach uile lá dá rachadh sé suas ag amharc ortha thiocfadh bean comh fada leis. Lá amháin smaointigh sé go bhfágfadh sé an cú i n-a dhiaidh sa bhaile. D'fhág. Nuair a chuaidh sé suas an lá seo tháinig an bhean fhad leis agus chuir sí troid air. Rinne sé fead agus chualaidh an cú é agus thug sí iarraidh 'un na cnuic chuige. Tháinig an fer anuas agus d'fhan an cú ag troid leis an taidhbhse ar maidín fuarthas an cú marbh ar an
    Máire Ní Chongail
    Eoghan Mac Grianna