School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (continued from previous page)
    thabhairt dó'n fear sin no caithfidh tú bó eile a thabhairt dó. Muna dtugaidh nuair a ghobhas tú bás bhéarfaidh an bhó léithe go h-Ifreann ní ar bharr a cuid adharc".
    "Amadai" arsa an fear, "maol a bhi innti.
  2. Bhí bean dar bh'ainm Peigí ag cur suas cró [?] aon uair amháin agus fuair sí beirt fhear leis an obair a dhéanamh. Tháinig lá an-te agus chuaidh an bheirt isteach fá choinne deoch uisce a chlaoidhfeadh a dtart. Thug Peigí anuas gugam mór uisce bheatha agus thug lán cupa dó gach fear aca. Chuir siad ceist uirthi cé'n áith a bhfuair sí an t-uisce-beatha agus ar sise "Inniseochaidh mé sin díbh; Bhí mo mhac ag éileamh agus fuair sé bás. D'iarr an dochtúir orm a chorp a nighe le h-uisce-beatha. Choinnigh mé an t-uisce-beatha i dtoban agus cin cuid dó a fuair sibse le h-ól."
    Pádraig O Fearadhaigh
    Cill Ulta, Co. Donegal