School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. Bhi amadan ann aon uair amháin dar b'ainm Séamus Bán. Bhí sé féin agus a mháthair ag siubhal le chéile lá. Bhi an lá an te agus bhi siad ag iarraidh déirce. Luigh an mháthair faoi chrann agus dubhairt sí le n-a mac gan nídh ar bith a leigean dá chómhair. Thuit sí i n-a codhladh. Tháinig coileóg agus luigh sí síos ar srón na máthara. Ní rabh fhio af an amadan caidé a dheanfadh sé ach fá dheireadh thóg sé a bhata agus bhuail sé a shean-bhuille ar an choileóig. Tháinig an buille ar shrón a mháthara. Léim sí suas agus rinne sí é a ionnsuigh agus ní rabh ann ach gur imthigh sé le n-a anam.