School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

ghuais agus ar éiric.
    (Tá an gnás seo beo go fóill ins an cheanntar seo agus is beag teach a dtéid tú isteach ann nach bhfeicfidh tú Crosóg Bhrighde crochta i n-áit éigin ann agus dóchas ag na daoine asta fosta.)
  2. Dar éir cunntais bhi naomh Bríghid an fhial agus ar an áobhar sin bhi a h-athair a bhí i n-a pháganach an trom uirthí. Lá amháin da rabh sí a gabhail le déirc chuig comhuirsana tcí sí a h-áthair a tarraingt uirthí. Chuir sí na neithe bhi ar iomchar leithe i bfholach faoi na práiscín acht ma chuir chonnaic an t-áthair í. Nuair a chas sí air d'fhiafruigh sé caidé bhi faoi'n phráiscín aicí. Dubhairt sí nach rabh dadaidh ach dlaoi feaga agus cochain. N íor chreid sé í agus thóg sé an práiscín acht mar dubhairt bríghid ní rabh ann ach an cochan agus na feaga. Deirtear gur i gcuimhneachan ar an mhiorbhailte