School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. Bhi fear ag teacht anoir as na Croisbhealaigh lá amháin agus bhí mála mine leis ar dhruim beithidhigh. Chuaidh sé anonn an tráigh agus ar ghabhail thríd an deán dó thuit an mála isteach san uisce. Bhí fear eile ag coimhead air agus sgairt sé amach go magadhamhach "A ghiolla thall, is feárr dhuit tuilleadh mine a chur ar an uisce no béidh an brachan lom".
    Seósamh Mac Aodha
    Cill Ulta, Co. Donegal
    Séamus Mac Aodha
    57
  2. Bhi sagart ann am amháin agus lá da rabh sé a'gabhail an bealach, tháinig sé ar ghasur ag buachailleacht uan. D'fhíafruigh sé dó'n ghasúr an rabh fhios aige a chuid urnaigh. Dubhairt an gasur nach rabh fhios.
    "Congbhuigh cuimhne ar an phaidir seo", ars' an sagart. "A uain Dé, déan trócaire orainn"