School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (continued from previous page)
    Dubhairt sí annsin leis da mbíodh a fhios aige cen t-ainm a bhi uirthí nuair a bhéadh an gréasan deánta aige go bronnfadh sí an gréasan air na páistí. Oidhche amháin bhi fear ag dul thrt le binn agus é ag tarraingt ar theach an fhigheadóra agus chuala sé callán istigh san bhinn agus bean agus í ag ceól. Dubhairt si "Nach beag a shileas fear an toighe sin thíos gur "Siosruigh Labhraidh" m'ainm-se."
    Chuaidh an fear seo isteach go toigh an fhigheadora agus d'innis sé caidé chuala sé. "Is maith liom sin a chluinstean." arsa'n figheadoir. "Maram gur sin an bhean a thug mála an t-snáth domhsa."
    Nuair a tháinig sise fa choinne an ghréasan chuir sí ceist air an rabh fhios aige a h-ainm. D'innis sé díthe agus "sé dubhairt sí leis "Na bac le fear na fideóige. Is é a d'innis m'ainm-se duit."