School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_007

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_007

1. (continued from previous page)
    Deanann siad poll sa talamh agus cuireann an síol síos sa bpoll agus annsin cuireann siad creafóg orrab. Cabhruigheann na comharsanaí le chéile ag cur na bhfataí agus dá mbeadh fear aonraic ann gheobhfadh sé an conghnamh. Nuair a bhíonns barraí ar na fataí bíonn salachar ag fás in éineacht leo agus gort ghlanann siad iad. Nuair a bhíonns siad fásta lanuigheann siad iad agus cuireann siad leasú ortha aoileach agus feamainn. Nuair a bhíonns bláth ortha sprayáileann siad iad le iad a choinneáil slán ón dubh. cuirtear spray ortha cúpla uair. Is de réir mar a bhíonns an dubh ag tuitim a chuirtear an spray ortha. Baintear na fataí san nEarrach. Ní fhágtar i bhfad ar an talamh iad mar bheadh dath na gréine ortha agus ba dheacair iad a ithe.
    Cuirtear na fataí síolta i bpoll sa talamh ar an muirbheach agus clúduigheann siad le creafóg agus fágtar annsin iad go h-am a ngearrthadh. Tá go leor cineál fataí
    Brighid Ní Choinceanainn
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe