School: Shrule (roll number 7795/7796)

Shrule, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 06_003

The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 06_003

1. Fadó bhí fear in a chomhnuidhe ins an gCaisleán i Sruthar da'r b'ainm do "Riobard na Gliogar". Bhí féasta mór ins an gcaisleán lá amhain. Tainig bean bhocht go dtí an doras ag iarraidh rudaí. Chuaidh bean "Riobard na Gliogar amach. Chas sí an bhean bocht ón doras acht dhan an bhean bocht thart ar an áit. Chuir sí fear amach leis an mbean bhocht a ruaigeadh ón a teach. Glaoidh sí cróin agus mucha óga ar an mbhean bhocht agus a clann. An céad inghean a rugadh ag bean "Riobard" bhí ceann muice uirri. Nuair a dfhás sí siuas thug bhéorfadh a h-athair pota óir agus an méid a bhí aige d'aon fheaer a phósfadh a inghean
    Tomás Ó Cnámhtáin
    Seán Ó Gabháir