School: Shrule (roll number 7795/7796)

Shrule, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 10_006

The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 10_006

1. Bhí fear ann uair amháin fadó. Bhí cearca aige agus bhí chuid aca ar gor. Chuir sé ceann aca síos ar uibheacha acht d'éirigh sí asta. Cuaidh sí ó bhaile ar fad. Le gach duine a chonnaic sé dubhairt sé leis. "An bhfaca tú aon cearc ar gor". Dubhairt gach duine nach bhfaca. D'éirigh sé ar buile sa deiridh nuair a bhí an sgéal céadna ag na daoine ar fad. Annsin dubhairt sé, "Marbhóchaidh mé duine ar bith a labharfaidh sé sin liom." Annsin dubhairt gach duine go bhfaca sé an cearc ins an áit seo agus ins an áit sin. Annsin chuaidh an fear i ngach áit acht chuaidh sé ins an áit seo agus marbhuigheadh é ann. Nuair a bhí sé churtha bhí anam ag dul thart ar an áit ag iarraidh gach duine faoi an gcirc.
    Micheál Ó Maoilmhichil
    Pádraig Ó Maoilmhichil