School: Shrule (roll number 7795/7796)

Shrule, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 05_006

The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 05_006

1. Béaloideas 27-1-38
    Bhí baintreach i gCill Teannadh agus bhí mac aici agus ní raibh aici ach teach beag agus ní raibh ann ach aon doras amháin agus bhí se an-beag. Ní íosfadh an mac acht prasán, sin bainne agus mine le céile. Bhí muileann in aice leis an áit. Bhíodh an máthair amuigh ag cruinniú mín don mac. Lá amháin nuair a bhí sí amuigh thosaigh sé ag séideadh sneachta agus bhí an sneachta ag séideadh isteach sa doras beag. Bhí an mac an-laidir agus chuaidh sé amach agus d’iompuigh sé an teach. Bhí an doras ar an taobh eile den teach annsin. Rinne sé sneachta an mhór annsin. Sa trathnóna tháinig an mhathair agus nuair a tháinig sí go dtí an áit a raibh an doras ar maidin ní raibh sé ann. Shuidh sí síos annsin agus d’fhán sí ann
    Padhraig Ó Gionnáin
    Shrule, Co. Mayo