School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_027

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_027

1. Oidhche amháin bhí duine ag dul ag bleagh an bó, agus ní raibh an bhó ann roimhe. Chuartuigh sé timcheall air. Chonnaic sé sideóga agus iad ag iomchar na bó ar a gcuid guailne. Lean an fear iad ag ceapadh go leagfad siad í. Sa deire, d'airigh na sidheóga an torann na ndhiaidh. Dhearcadar siar, connaiceadar an fear, rugadar air. Cheangal siad le rópai é bhuaileadar le clocha draocideachta é. Gearradh a chosa agus a lámha le slata. Bhí sé go h-an dona. Thógadar leó é go taobh an bhóthair. Bhí fear eile ag dul tart an tam céadna. Caitheadh cloch leis agus bualadh ins a gceann é. Bhí sé go dona go deiread a shaogail.
    Pádraic Ó Conghaile